Mountainbike Club De Herders
Verslagen
Home
Herders
Ranking
Herder worden
Marathon
Verslagen
Foto's
Bikes
Links
Contact
 
VTT - Aarsele - 17/02/2008 - Henk Alex2 Jeroen Scubaluc Boessie
Herders,

Om 8u30 melden zich een kleine delegatie Herders present aan de TT van Aarsele, georganiseerd door de plaatselijke brandweer annex MTBclub. Om 7u30 stand de thermometer op een zeer koude -5, maar de uitbundige zon deed zijn best om het wat draaglijk te maken.

Weer:     

De inschrijving verliep vlot, mede door het vrij karig opgekomen publiek. Geen drummen hier aan de tafels, op één minuutje stonden Jeroen, Alex2 en Scubaluc weer buiten om te vertrekken. Op dat moment wisten we niet dat Herder Henk 5 minuutjes na ons vertrek hier ook present zou geven. Aan de inschrijving noteren we nog de graatis bewaakte fietsparking, wat altijd wordt geapprecieerd.

Alle herders kozen voor de langste afstand, 45km. Hier viel alvast op wat we tijdens de rest van de rit ook zouden ervaren : tijdens deze TT maakt men veelvuldig gebruik van weiden en akkers, de ene keer er gewoon doorheen, de andere keer er vlak langs. In verkeerde weersomstandigheden (lees : natte) staat zoiets garant voor een echte ploetertocht; maar nu speelde de vriestemperatuur in ons voordeel : we reden op bevroren droge aarde door de akkers, of een harde graslaag door de weiden. Diezelfde bevroren aarde zorgde er eveneens voor dat meerdere bikers zich misrekenden, en tegen de grond gingen. De kleine herdersgroep werd al snel uit mekaar gereden tijdens een paar singletracks. Aan de aankomsttijden aan de respectievelijke bevoorradingen te zien zijn we echter nooit meer dan een paar minuten uit elkaars buurt gebleven.

Via een - te lang - stuk road kwamen we aan de eerste, mooie bevoorradingsplek aan de Poelbergmolen; maar je bovenop het heuveltje een mooit uitzicht over de streek hebt. De bevoorrading was van een zelden gezien niveau : 2 soorten yoghurt-drank, sportdrank, cola, verschillende soorten cakes, kiwi, appelsien, banaan, peperkoek.... Op de bevoorrading was Herder Henk al aanwezig, die ons via Stealth-mode ergens voorbij gestoken is.

Bevoorradingen:      

Kort na de bevoorrading kregen we een speelstukje gepresenteerd op de achterzijde van de Poelberg-heuvel, waar we kort draaiend en kerend door de bomen en struiken moesten. We werden een honderdtal meter heen en terug door hetzelfde piepkleine bosje gestuurd, begeleid door fluo linten. Het was hier eerder een stuurbehendigheids-test dan een mountainbikeparcours, maar dat vergeven we de organisatie graag.

Herder Henk en ikzelf reden een kilometertje mis, bleek echter onze eigen schuld, onoplettendheid en een paar andere bikers gevolgd. De pijltjes waren best wel OK.

Na een paar honderd meter offroad (en een 8-tal kilometer road) kwamen we aan een onnodig vroege tweede bevoorrading, eveneens voorzien van alles wat je maar wensen kon, inclusief een aquarius-stand.

Hwat volgde was meer van hetzelfde : paadjes, hier en daar een akker of weide, maar jammer genoeg ook zeer, zeer veel asfalt. Het zonnetje zorgde er inmiddels voor dat de akker-tracks beginnen te ontdooien, hier en daar moost je al wat harder stoempen. We noteren wel een aantal gevaarlijke oversteken zonder seingevers, zoals de oversteek van de drukke baan Tielt-Deinze. Gelukkig is er op een zondagmorgen weinig verkeer.

In het laatste deel van de tocht reden we richting - en door - Kanegem. Hier moesten we, net zoals op verscheiden andere plaatsen tijdens deze TT - lussen maken waarbij de aan- en terugrit van de lus via dezelfde weg loopt. Met andere woorden : op vele weggetjes kruisten de bikers elkaar. Niet erg frequent op andere TT; maar hier meermaals zonder probleem opgelost.

Op slechts 6 km van de aankomst kregen we alweer een ruime bevoorrading; hier waaschijnlijk in eerste instantie geplaatst ten behoeve van de kindertocht.

Na een extra lusje ten zuiden van Aarsele, kregen we nog een laatste speelstukje voorgeschoteld - een zigzag tussen kleine boompjes - ietwat overbodig voor mij, erg veel plezier is daar niet aan te beleven. Na nog een paar achtertuintjes en woonwijken waren we terug aan onze vertrekplaats.

De afspuitplaats heb ik niet bezocht, maar aangezien de aanwezigheid van de barndweerspuiten, zal deze wel tiptop OK geweest zijn.

Globaal gezien best een aangenaam tochtje; maar daar heeft het mooie weer hier verdienste aan. Het parcours zelf bevat te weinig offroad (max 15%) om te kunnen spreken van een geslaagde MTB-tocht.

Parcours:    

Jeroen.
 
J-Wire
Netserve
© 2002-2017 Mountainbike Club De Herders -