Mountainbike Club De Herders
Verslagen
Home
Herders
Ranking
Herder worden
Marathon
Verslagen
Foto's
Bikes
Links
Contact
 
VTT - Kalken - 08/03/2008 - Henk Alex2 Jan Jef Jeroen Patrick Nico Boessie
De laatst vertrokkene kreeg van Opperherder Jef de taak om een verslag te schrijven, ik dus...

De club Calcine organiseerde een tweedaagse, met km-afstanden 25 en 50 voor mountainbikers, alsook voor wielertoeristen. Ik ben rond 13u vertrokken, maar toen waren de Herders van de vroegshift al lang thuis.

Het weer viel goed mee, een waterzon, 10gr, maar wel een redelijk wind, die tijdens de rit aanwakkerde tot felle bries. Er was parking zat rond de evenementenhal Skala in Kalken. Kleine groepjes of enkelingen kwamen toe of moesten nog starten.

Al jaren vraag ik me af wat Calcine betekende. Even gegoogled : "Het was een van oorsprong Germaans volk, de Cauci genaamd, dat zich hier ten tijde van de Romeinse overheersing langs de oevers van stromen en rivieren kwam vestigen. Deze woonplaats, "Calcine" genaamd, groeide doorheen de geschiedenis uit tot het huidige Kalken."

Het platte parcours zette aan tot snel rijden. Ik zie nu al enkele Herders glimlachen : Herder Alex2 die snel rijdt ... hehe. Maar let op, de conditie stijgt bij elke rit. En wie weet ? ... Alles lag poederdroog. Wat een verschil met verleden jaar, toen was het ploegen en ploeteren.

Het viel me op dat de parcoursbouwer enkele gelijkaardige stukjes traject opgenomen had van de rit van Gentbrugge, enkele weken geleden. Hij stuurde ons langsheen brede zandwegen richting Melle om dan terug te keren via Wetteren naar Kalken. Je ziet aan de bedrijvigheid van de boeren dat we hier in een tuinbouwstreek rondrijden.

De ketting bleef meestal op de grote plateau. Eventjes moeten we op het middenblad om onze techniek wat te testen op een singletrackske in een bos. Het is een leuke afwisseling.

Na 29 km kwamen we aan de bevoorrading. Bijna alles was aanwezig : rozijnen, koekjes met chocolade, cake, peperkoek, soep, aquarius, water, sportdrank.

Mijn oog viel op 2 grote molenstenen die als monument langsheen de weg staan. Het informatiebordje vertelt ons dat het buskruitmolens waren. Buskruit ?? Het intrigeerde mij zo erg dat ik hier ook op gegoogled hebt. Het verhaal van deze teloorgegane buskruitindustrie start ergens eind 18de eeuw, maar de fabriek bestaat nog steeds, al heet ze nu Recticel en doet ze compleet wat anders. Méér lees je op http://www.ethesis.net/buskruit/buskrui ... hfst_2.htm

Na de bevoorrading gaat het richting de Schelde uit. We vlammen aan 37 km/u op het jaagpad langsheen de Schelde. Dan duiken we omlaag door het meersengebied. De meeste graslanden zijn nu natuurreservaat. De meest opvallende broedvogel is hier de Grutto. ALs je hier niet te snel gereden hebt, dat zal je de schelle roep van de Grutto zeker gehoord hebben (??).

Na 50,8 km stonden we weer aan het vertrekpunt. De afspuitinstallatie was verlaten want totaal overbodig vandaag. En de apres was ok, al was de Unkerzak spijtig genoeg niet meer voorradig.

Parking :     

Inschrijving : scanner - 2.5&euro, :     

Bewaakte fietsstalling : ja (0.5€) binnen in de hal :      

Weer :    

Bevoorrading :     

Parcours :     (65% offroad - plat)

Bepijling :     (summier, geen pijltje te veel)

Afspuit : ? niet nodig gehad

Apres :    

Mijn gemiddelde : 21.7 km/u

Ander gemiddelde van snellere Herders : 25 km/u

Herder Alex2
 
J-Wire
Netserve
© 2002-2017 Mountainbike Club De Herders -