Mountainbike Club De Herders
Verslagen
Home
Herders
Ranking
Herder worden
Marathon
Verslagen
Foto's
Bikes
Links
Contact
 
Luc Badisco - Herzele - 19/07/2008 - Alex2 Joris Vincent Firmie Sven Joeri Jeroen Frederik Stevenvde Patrick Maarten Henk Emmanuel Jef Mart Robby Scubaluc
Herders,

14 herders schreven in op het herderforum voor de zomertocht van de Wijngaardvrienden, met vertrek vanaf de Toyota-garage Badisco in Herzele. Uiteindelijk zouden er 16 vertrekken en nog eens 2 nieuwelingen; enkel Ben heeft zich ziek afgemeld. Iedereen vertrok om 8u, enkel Alex2 vertrok op de middag.

Een aanzienlijke groep dus, voor deze vrij pretentieloze tocht, zeker omdat de weersomstandigheden niet echt rooskleurig waren: een vrij strakke westenwind, veel wolken, en af en toe wat gemiezer of een -lichte- bui. Gelukkig was het niet koud, en konden we op de baan met korte mouwen en windblock.

Weer :    

Aan de start tekenden ook nog twee nieuwe herders present, die ons kennen via het MTB-forum, Sjors en Robby.

Weinig volk aan de inschrijving (in de toonzaal van garage Badisco), we zagen op dit vroege uur slechts enkele andere MTBikers, en een tiental Cyclos. Het spreekt vanzelf dat hierdoor de inschrijving zeer vlot verliep. Iedereen schreef in voor de langste afstand, 55km.

Het valt me ook hier op dat de doorsnee leeftijd van de medewerkers/leden van een baanwielerclub toch een flink stuk hoger ligt dan bij de gemiddelde MTB-only club... of is dit een verkeerde indruk?

Inschrijving :     

Terug buiten werd nog even bijgepraat, en het nieuwe materiaal beoordeeld (Nieuwe Epic van Firmie, nieuwe vork van Joeri, de vervang-Endorfin van Jef,...ik denk dat er wel elke week nieuw materiaal te zien is bij De Herders). Kort na 8 vertrok de kudde naar het oosten richting Borsbeke, Burst, en Vlierzele.

Na een zestal kilometer was de meute al goed uit elkaar getrokken. Een snellere groep van en tiental herders was al snel uit het zicht verdwenen; terwijl Emmanuel, Frederik en ikzelf een wat tragere tred hielden met de beide nieuwelingen. Scubaluc, die tijdens deze rit zou gaan testen of zijn geopereerde knie nog wel bestand is tegen het MTbiken, bleef wijselijk zijn eigen tempo rijden. Eens de 40 voorbij, wordt je -met reden- al wat voorzichtiger met je "eigen materiaal"!

Op km 8 kwamen we Jef tegen, die aan de kant stond met een lekke band. Twee binnenbanden en een lucht-cartouche later stond de band nog even plat - en zat er niets anders op voor Jef om de pechdienst op te roepen (Jef zou later opnieuw op weg geholpen worden door een behulpzame inboorling, maar kon de groep uiteraard niet meer inhalen).

Inmiddels had ook Zwiebertje, tien minuutjes na de kudde vertrokken, ons ook ingehaald. De groep hergroepeerde tijdens de eerste bevoorrading, op de oprit van een privé-woning.

De bevoorrading voorzag ik alles wat je nodig hebt : appelsien, banaan, muesli-reep, hotelcake, suikerwafel, koekje, water, energiedrank, cola.

Bevoorrading :     

Vanaf de bevoorrading ging het aan een flink tempo via de bloso-routes richting Hillegem en Herzele. Deze streek, waar ik mijn eerste 26 levensjaren in doorbracht, is verre van plat. Enkele van de bekendere pukkels lieten de wijngaardvrienden deze keer links liggen (zoals den balei in St.-Lievens-Houtem, die wel aangedaan wordt in hun wintertocht).

De seingevers zorgden voor een vlotte oversteek van de N46 (Provinciebaan) en op vele andere drukke punten - puik werk! De -inmiddels weer uit mekaar getrokken- kudde vervolgde zijn weg naar het Zuiden, richting Essche (St.-Lievens-Esse). Opnieuw vrij veel Bloso-parcours; maar op zich is daar niets mis mee, deze streek doen we niet zo vaak aan. Een fair gehalte offroad, veelal via kouters, veld- en karre-weggeltjes; met hier en daar een stukje singletrack.

Niet alle paden waren even goed geprepareerd, af en toe moesten we door kniehoog gras of langs bramen; maar nergens was het onberijdbaar. Integendeel zelfs, er waren vrijwel nergens plassen de doorkruisen. Uitpijling was sober maar nergens onduidelijk.

Uitpeiling :     

Eén bepaald stukje parcours, en een welbepaalde boerderij langs het parcours in Essche kwam me wel heel bekend voor - twee decennia geleden heb ik -nog vier jaar lang - met de boerendochter ervan verkeerd.. De verleiding was er om eventjes te stoppen, maar ik ben wijselijk met Sjors meegereden.

Een paar kilometer voor de tweede bevoorrading reden we Ronny voorbij, wiens remkabel-klemmetje van zn Lefty verdwenen was. Ronny moest zijn remkabel met de hand weghouden van zijn draaiend voorwiel, en dat was niet bevorderlijk voor zijn tempo. Iets verderop kreeg hij dan toch een stukje touw van een autochtoon (na wat motivatie door zijn echtgenote), en kon zijn weg verderzetten.

Op dit deel van het parcours dienden heel wat hoogtemeters overwonnen te worden; de groep was inmiddels ver uit mekaar gesleurd. (lees: de laatsten waren serieus achterop geraakt). Ook Emmanuel, die na een paar weken fietspauze eerst wat op z?n hartslag trapte, reed al terug mee in de voorste gelederen. Vrij veel baan, maar toch ook een aantal originele stukken offroad, die ik nog niet eerder gedaan heb.

Ter hoogte van de tweede bevoorrading in St.-Antelinks kon de tragere groep nog net een glimp opvangen van de vertrekkende snellere Herders. Op deze bevoorrading vrijwel hetzelfde als op de eerste, met nog een extra Aquarius.

Met nog 20 km te gaan, was voor mij het beste er al af. 55 km was na 3 weken niet fietsen wat te ambitieus. Bovendien zorgden de miezerregen en strakke wind ervoor dat ik te snel afkoelde. Een vijftal kilometer na de bevoorrading ben ik van het parcours afgeweken, en Linea recta via Oebberechtegem teruggereden naar de startplaats.

Op het einde slaagde iemand er toch in om tot 2 keer toe verkeerd te rijden aan de windmolen, maar het pijltje hing er wel degelijk.

Op de après tussen de Toyota's werd verdacht weinig blond bier genuttigd, maar des te meer cola, volgens mij was iedereen zich aan het voorbereiden op de Gentse Feesten.

Herder Jeroen
 
J-Wire
Netserve
© 2002-2017 Mountainbike Club De Herders -