Mountainbike Club De Herders
Verslagen
Home
Herders
Ranking
Herder worden
Marathon
Verslagen
Foto's
Bikes
Links
Contact
 
Zwalmpoortroute - Hillegem - 16/08/2008 - Alex Firmie Jeroen Scubaluc
Herders,

Gisteren namen een aanzienlijke groep Herders deel aan de XL-Marathon in Poperinge, en waren er dus weinig kandidaten voor een zaterdagritje. Slechts 3 Herders aan de start (correctie : vier. Alex1 verscheen ook aan de start, weliswaar met juiste tenue, maar met de verkeerde soort fiets).

De drie deelnemers zochten een pretentieloos ritje zonder te veel offroad en een weinig uitdagend parcours; om de stramme spieren wat los te rijden. Hun verwachtingen werden hier ruimschoots ingelost.

Het weer leende zich perfect voor dit soort tochtje : windstil, licht bewolkt; maar wel frisjes!

Weer :     

Plaats van verzamelen was het ?St-Paulusinstituut? in Herzele, waar ondergetekende 12 jaar van zijn schooltijd doorbracht. Aan de inschrijving het allegaartje wielertoeristen, en enkele bikers ? welke moesten wachten tot 8u30, daar waar de WT wel al op weg konden.

In ruil voor ons inschrijvingsgeld kregen we alvast een suikerwafel.

We vertrokken achter de oude steenbakkerij richting Hillegem, via betonpaden en ?paadjes. In Hillegem werden we er nog eens aan herinnerd dat een ongeluk in een klein hoekje schuilt : op de tarmac lag een biker onder een deken, omringd door een paar bijstaanders en een toegesnelde dokter. ?Polsbreuk? hoorden we waaien. We hebben er het raden naar hoe dit kon gebeuren, er was geen offroad te bespeuren op die plaats.

Vanuit Hillegem ging het voorspelbaar richting Oosterzele, Balegem, en St-Lievens-Houtem. Op de splitsing 30/50 in Balegem moesten we kiezen ? en hoewel zowel Firmie als ikzelf eerst van plan waren slechts de 30 te doen, reden we toch Scubaluc achterna, de 50 op.

Het tempo lag doelbewust laag ? minder dan 20km/h gemiddeld op een parcours waar een doorsnee Herder normaliter boven de 26 AVS zou rijden. Mede dankzij ons gezapig tempo moesten we niet al TE hard in de remmen als we voor de zoveelste keer het pijltje te laat zagen. Niet alleen was de uitpijling zelf zuinig aangebracht, de pijltjes waren bovendien visueel onopvallend (een wit plaatje met een rode top).

Uipijling :   

Na de ?noordelijke lus? met hoofdzakelijk Bloso Oosterzele staken we in Borsbeke de provinciebaan over om de ?zuidelijke lus? aan te vatten, hoofdzakelijk bestaand uit Bloso Herzele. Via Herzele centrum, de kasteeldreef naar Ressegem, en zuidelijker richting Woubrechtegem. Intussen hadden we al 30 km in de wielen, en begonnen we ons af te vragen of we soms de bevoorrading gemist hebben.

Op km 35, nabij het centrum van Woubrechtegem, kregen we eindelijk wat te knabbelen. In Wielertoerist-traditie ook hier een ondermaatse bevoorrading : Suikerdrank, water, banaan, appelsien, en hotelcake.

Die sobere bevoorradingen worden blijkbaar meer regel dan uitzondering. Een trend die moet tegengegaan worden, dunkt mij ? immers, de Herders bewezen al dat je met ?3 meerdere ruime bevoorradingen kan organiseren zonder verlies te lijden. Boze tongen beweren dat een TT geen sneukeltocht hoeft te zijn; maar ik ben van oordeel dat de bevoorrading een goeie graadmeter is voor de bekommernis en inzet van een ganse organisatie. Een organisatie die, zoals hier, voornamelijk Blosoparcours her-uitpijlt, en daarbovenop slechts een zuinige bevoorrading aanbiedt heeft geen interesse voor de verwachtingen van de MTBker - maar wel voor de clubkassa.

Organisatie :   

We vervolgen onze weg via betonpaden, karrewegen en veldwegen tussen de maisvelden om via de Bloso-routes rond de Hoogstraat/Ter Rijst terug te keren naar de startplaats. Op de teller stond 46,5 km; AVS 19.4. Eén doel alvast bereikt : de beentjes waren losgereden, en in die zin had de tocht zijn nut. Indien dit de ?hoofdtocht? van een weekend zou zijn geweest, zou het een zware teleurstelling geweest zijn. Er valt veel meer uit de streek te halen, wat al bewezen werd door de Wijngaardvrienden. Diezelfde Wijngaardvrienden bewijzen trouwens dat het wel mogelijk is voor een Wielertoeristenclub om een mooie tocht te organiseren . Het enige wat vereist is, is de ambitie om dat te doen; iets wat bij deze tocht duidelijk ontbrak.

Parcours :   

Herder Jeroen
 
J-Wire
Netserve
© 2002-2017 Mountainbike Club De Herders -