Mountainbike Club De Herders
Verslagen
Home
Herders
Ranking
Herder worden
Marathon
Verslagen
Foto's
Bikes
Links
Contact
 
VTT - Peruwelz - 14/09/2008 - Henk Alex2 Jan Emmanuel FrederiekD Pollie Johan Maarten
Herders,

Door het overaanbod van toertochten dit weekend waren de Herders in gespreide slagorde op meerdere ritten aanwezig. Acht man kozen voor Peruwelz, vooral Herders van dicht bij de taalgrens gingen eens kijken hoe die lokale politiezone een TT inricht.

In tegenstelling tot vorig jaar was de startplaats niet meer op het commisariaat, maar in een echt sportcomplex in Bernisart. Niet zo makkelijk te vinden zonder gps, maar groot voordeel: parking in overvloed. Vlotte inschrijving. Wel zes euro voor twee basic bevoorradingen, maar blijkbaar steunden we hiermee ook één of ander goed doel....

Het weer viel al bij al nog mee: het had de dagen ervoor wel geregend, maar nu reden we gans de tijd in de zon. Temperatuur was wel aan de lage kant: 7 graden toen ik toe kwam.

Weer     

Emmanuel had zich wat misreden. Daardoor konden we 10 min later dan voorzien toch starten. Alex had wijslijk besloten om niet op ons te wachten en was enkele minuten eerder vertrokken. Zo konden we na tien km nog een stukje samen rijden!

Het parcours.... We waren nog maar goed vertrokken: een grasstook, en dan plots kort links naar boven: een eerste terril. Ideale test voor het materiaal. Pollie zat naast mij te vloeken dat hij niet op zijn kleinste blad raakte. Die passage was nog al vlug gedaan. In tegenstelling tot vorig jaar waar we heel wat langer op die terril rondreden. Nu hadden ze er niet beter op gevonden dan het lastigste stuk tot op het einde op te sparen: na 55 km stuurden ze ons daar weer op.

Na die eerste passage was de groep al redelijk versnipperd zodat we eens stopten om gezamelijk verder te rijden. Het was de bedoeling om eens niet te zot te doen en lang samen te blijven. Dat lukte aanvankelijk ook heel goed. In de opeenvolging van korte bospassages was je wel verplicht om de motor wat hoger in toerental te drijven. Het was namelijk een combinatie van glibberig, draaien en keren en soms kort maar stevig naar boven. Dat glibberige viel voor mij nog goed mee: achteraan een Michelin Mud en vooraan Geax argo stuurden me overal perfect doorheen. Het Pollie daarintegen moest het stellen met 2x RR en reed serieus te zwalpen over het parcours. Of was het toch gelegen aan die laatste jenevers die hij de nacht ervoor nog gedronken had?

Toen we bijna 20 km ver waren kwamen we aan de eerste bevoorrading, maar eerst kregen we nog een actieve steengroeve te verwerken. Ook daar was het parcours lichtjes hertekend. Een meerwaarde, maar het blijft natuurlijk lastig: eerst met ware doodsverachting naar beneden... zeker op dat punt waar je moest afstappen enkele mensen zien vallen. Daarna door de put en aan de andere kant puffend tot boven. Bevoorrading was niet overdreven: water met een kleurke: groen of rood. Koeken in kleine stukjes gesneden en de 1ste maal geen fruit. Op de 2de na 40 km was er wel banaan en appelsien + suikervrije Redbull. Bang dat we te dik zouden worden zeker??

Deel twee van de rit ging richting??? bomen met grote aaneengesloten boscomplexen. Daar kwamen we voor het eerst mooie dreven tegen waar de snelheid tot een stuk boven de 30 werd opgetrokken, kwestie van het gemiddelde toch wat op pijl te brengen... Zelf liet ik me achteraan gewoon meedrijven bij al dat geweld, maar vooraan zullen Frederiek en Jan wel niet te ver gezeten hebben! Na de dreven kregen we opnieuw kilometers single track voor de wielen geschoven. Hier viel de bende weer uit elkaar. Deze zones goed uitpijlen is niet zo eenvoudig. Het gevolg was dat ik een paar km nadat ik van Pollie en Maarten wegreed weer tussen hen in kwam te zitten. Volgens mij hadden zij ergens ongewild een afkorting genomen. Iets verder moet dat nog eens gebeurd zijn, want toen ik samen met Maarten aan de bevoorrading toekwam stond Pollie daar weeral voor mij. Hier heeft hij blijkbaar beslist om nog een schortcut te nemen: enen van twintig km, rechtstreeks naar de kantine.

Zelf ben ik wel doorgereden voor de 60. Ik zag al dat ik veel te laat ging thuis zijn, dus maar een korte stop genomen. Na enkel km kwam Frederiek me al voorbij aan een tempo dat mij niet interesseerde om te volgen... Jan reed er nog naar toe, maar moest uiteindelijk ook afhaken. Hij kwam samen met Henk en zij reden zo de tocht uit. Bij mij was het beste er ondertussen al af: van zaterdag had ik al wat lichte maag en darm ongemakskes... sorry, de waarheid heeft zijn rechten.. Het vervelendste daaraan was wel dat ik 's morgens wat minder gegeten had en dit in combinatie met een veel te hoge pols: 160 gemiddeld resulteerde in een lichtje dat stillekesaan uitging. De mooie stukken bleven elkaar echter opvolgen. In het spoor van Emmanuel trok ik zo verder. Hij kwam er precies door op zo'n parcours: geen lange lastige klimmen, maar een aaneenschakeling van technisch draaien en keren.

Maar 10 km voor het einde reed Emmanuel zijn achterste RR lek en de scheur was te groot voor de notubes vloeistof. Gelukkig voor mijn planning kwam Maarten enkele minuten later bij ons aansluiten. Hij heeft Emmanuel verder geholpen en zij zijn samen naar de finisch gereden. Het parcours in die laatste 10 km bestond uit... wat had je gedacht: eerst nog wat bos, en daarna nog wat terrils rond het lac de Bernissart. Dit was echt dodelijk voor mijn futloze beentjes. De laatste 5 km, die er nog 7 bleken te zijn, pasten niet echt bij het parcours: het was een zone uit de lus vd 20 km. Biljartvlakke veldwegen afgewisseld met een klein beetje asfalt, maar ik was verdorie erg blij dat het niet meer lastig was!

Het parcours was vorig jaar al super, maar dit was nog beter gemaakt. Als je ziet dat we op 62 km met slechts 350 hm maar 16 tot 17/uur halen, dan weet je het wel zeker?

Parcours:      

Organisatie:    

Ze hebben nog niet geleerd dat 2 hogedrukreinigers nog geen afspuitinstallatie zijn! Maar hoe dan ook: er zal veel moeten gebeuren om mij hier volgend jaar niet terug te zien.

Herder Johan
 
J-Wire
Netserve
© 2002-2017 Mountainbike Club De Herders -