Mountainbike Club De Herders
Verslagen
Home
Herders
Ranking
Herder worden
Marathon
Verslagen
Foto's
Bikes
Links
Contact
 
VTT - Astene - 08/11/2008 - Freddy Jeroen Juke Mart Scubaluc Dominique Dumo Twix Tom
Herders,

De TT-kalender voor zaterdag 8 november toonde weinig aantrekkelijke opties dicht bij huis; een groot deel van de Herders ging dan ook in op de uitnodiging van Levi om een verkenningsrit te maken van ons eigen parcours in de streek van Brakel.

Astene stond nieuw op de kalender, een eerste organisatie van/gesponsord door Fietsen Godefroot. Deze TT werd intensief geplugged; op zowat elke TT in de afgelopen weken kregen we een klein flyertje in de handen geduwd. En ook de belofte op het forum dat ?de afwezigen ongelijk zouden hebben? getuigde van enige ambitie.

De streek is ons welgekend door de verschillende TT?s (Gavere, Eke, Deinze,?), maar we hoopten via deze nieuwe organisatie ook een paar nieuwe paadjes te leren kennen.

Verschenen aan de start om 8u30 : Mart, Diederik, Dumo en Jeroen. De andere herders zijn in de loop van de voormiddag gestart.

Plaats van inschrijving : Vakantiecentrum De Ceder in Astene, vooral bekend om zijn herstelkuren. Wie echter naar het hoofdgebouw reed (zoals omzeggens iedereen), vond geen duidelijke aanwijzingen naar de inschrijvingsplaats. Bleek dat er aan de achterzijde van De Ceder nog een sporthal was (nog nooit opgemerkt), die mooi ingericht was als inschrijving/drankgelegenheid.

Weer : droog en vrij fris (5 graden), met een waterzonnetje:     

De inschrijving verliep vlot, ook al omdat er op dit vroege uur relatief weinig bikers aan de start waren. Het was duidelijk dat er in deze tocht flink geinvesteerd werd door de hoofdsponsor : kwaliteitsvol drukwerk, een tombola (hoofdprijs : thomson-bike),? Veel helpende handen ook, en een opvallend enthousiasme vanwege de medewerkers (jammer genoeg was er niemand om de fietsen te bewaken, ondanks de belofte op de flyers).

Een blik op het routeplan drukte al snel de hoop op nieuwe ontdekkingen de kop in : hier zou op het eerste zicht niet afgeweken worden van de -door en door- platgereden paden.

Nadat we de nieuwe vaste vork van Mart (goed-)gekeurd hebben, vertrokken we met z?n vijf (4 herders + 1 gast) richting Nazareth, via beton en asfalt. In Nazareth sloten we eventjes aan op de Bloso-route (in omgekeerde richting). We wisten gelukkig dat het houten brugje aan de Deinzestraat spekglad kan zijn; hier zijn meerdere bikers tegen de vlakte gegaan.

Via de kasteeldreef kregen we dan eindelijk ons eerste streepje offroad, 200 meter lang. Daarna was het wachten tot in Gavere vooraleer we opnieuw onverhard onder de wielen kregen. Via het drukke kruispunt in Eke staken we de N60 over. Intussen hadden we er al 7 km opzitten (waarvan dus 200 meter onverhard?).

Over het deel in Gavere valt weinig nieuws te vertellen : rij de vaste Bloso-route, en je hebt driekwart van deze TT op grondgebied Gavere gereden. Je zou haast gaan denken dat deze stukken wettelijk verplicht zijn, zo dikwijls staan deze geprogrammeerd op diverse TT?s. Een gemiddelde Herder kan deze stukken met de ogen dicht rijden.

Wie het parcours door en door kent, heeft als voordeel dat hij weet wat er aan komt achter de bocht. Het tempo lag dan ook hoog ? té hoog voor mij, ik kon niet langer aansluiten en heb laagvliegers Diederik, Mart en Demonic moeten laten gaan.

De bevoorrading halfweg was in orde, maar ook niet meer dan dat : energiedrank, fruit en 2 soorten koeken. Gelukkig was Aquarius er ook, met een (nieuwe?) energiedrank. Partytenten werden geleverd door sponsor Bond Moyson, daar moeten we ook eens navraag voor doen.

Bevoorrading:    

Met de wetenschap dat mijn tempo een stuk lager ligt, ben ik iets vroeger dan de anderen vertrokken op de bevoorrading, richting supergeheime ligging van de militaire radar (E 3� 40' 12.9'' N 50� 56' 8.9'').

De zandpaadjes rond de radar leverden door de regen van de afgelopen 24 uur weinig weerstand op; maar elders waren er wel heel wat plassen te overwinnen. Sommige stukken lagen ronduit vettig. Te vettig voor mijn versleten Bulldogs : op het offroad-stukje aan de talud van de Grenadierslaan vonden ze het welletjes, en lieten me letterlijk vallen. Aan de vele kam-sporen te zien was ik niet de enige.

De bloso-routes van Gavere lieten we eindelijk achter ons via de scheldebrug in Eke. Na een paar honderd meter Schelde-oever ging het richting N60, die we met een beetje spookrijden op het rond punt overstaken. Niet ongevaarlijk; maar dank zij de goede signalisatie, linten én seingever probleemloos overgestoken.

Uitpijling:     

Ter hoogte van een drassig stuk rond de Integravijver haalde een verbeten Diederik me alweer in, met in zijn spoor Mart en Demonic. Ik kon niet aanklampen, het ging me allemaal iets (?.veel) te snel.

Via de Sticheldreef ging het over het erf van een boer en een een stukje privéweg (dat we ook al aandeden op de TT van Eke) richting hopicebossen. Ook in de bossen was er geen sprake van grote inventiviteit, maar dat zal wel aan de toestemmingen liggen. Na de bossen ging het (via de weg) terug naar de startplaats.

Parcours :   

We bleven tijden deze nieuwe TT jammer genoeg op onze honger zitten. Deze tocht biedt weinig meer dan wat anderen al gedaan hebben. Het percentage offroad in het eerste deel was ronduit bedroevend; er is ?wat- meer te vinden in de streek. Vooral het stuk tussen de start en het traject van Gavere vraagt wat meer invulling, zoniet kan je evengoed in Eke of Gavere vertrekken. In het tweede deel werd weliswaar wat meer offroad voorgeschoteld; alleen jammer dat het hier grotendeels Blosoroutes betrof.

De organisatie zelf was foutloos; we hadden wel graag fietsbewaking gezien.

Organisatie:     
 
J-Wire
Netserve
© 2002-2017 Mountainbike Club De Herders -